Seikkailunpoikasia: Lomalle kaakkoon

Suomen leppoisin kesäviikonloppu vietetään Kymenlaaksossa

Oleilimme kesäkuussa koulujen ensimmäisen kesälomaviikon Kouvolan seudulla, joten ajattelin koota visiittimme parhaat tärpit yhteen, jotta muutkin voivat saada vinkkejä kotimaan lomalleen. Näissä vierailuun riittää 3-4 päivää, osan ehtii kokea kaikessa rauhassa kahdessakin.

Leevi Sporttiaction -leirillä

Leevi osallistui Kymenlaakson Liikunta ry:n Sporttiaction-päiväleirille, jonka aikana ehdin mainiosti tavata ystäviä ja käydä kirjani kustantamolla, jossa järjestetään idylliset Kymi Libri – kirjamessut aivan piakkoin heinäkuun puolen välin jälkeen. Sääkin antoi jo kesäkuun alussa parastaan.

Kouvola on pieni kaupunki (…ei, minulle se EI ole mikään Suur-Kouvola!) Lahden ja Lappeenrannan, tai Kotkan ja Mikkelin välissä. Tämä asemakaupunki on tunnettu etenkin idän suuntaan kulkevan tavara- ja pitkän matkan junaliikenteen kauttakulkupaikkana. Tykkimäki ja vuoden 2019 asuntomessut Korialla ovat lisänneet seudun tunnettuutta. Lähivuosina Kouvolan seutu saattaa kokea uuden nousun upouuden Kymi Ring-radan GP-kisojen myötä.

Tällä hetkellä Kouvolan ydinkeskusta on kaunis ja viihtyisä. Siellä on kaikkea muuta kivaa, paitsi valitettavan vähän kauppoja ja peruspalveluita, jotka ovat siirtyneet kauempana sijaitsevalle marketalueelle yksisilmäisen kaupunkisuunnittelun tuloksena. Lapsille Kouvolan kesä tarjoaa hauskanpitoa laidasta laitaan: kävelykatu Manskilla pienimmät voivat viilentyä vesileikeissä, kivenheiton päässä on keskuspuisto, joka toimii kesäisin lapsiperheiden olohuoneena. Keskustan kupeessa on myös symppis liikennepuisto (Aukioloajat ti-pe 10-17 sekä la 10-14) ja vastapuolella keskustaa radan varressa museokortteli – Kouvolan kaunis, mutta pieni ”vanha kaupunki” puoteineen.

Makuelämyksiä ja edullisia palveluita

Lounaalle voi piipahtaa vaikkapa suosittuun uudehkoon ravintolaan Mimosan Aitoon, jota minulle kehuttiin paljon. Ruoka oli maukasta ja paikka pidettiin siistinä, eli henkilökuntaa oli tarpeeksi. Kävin lounaalla kiireisimpään aikaan, jolloin kivilattiat tekivät ravintolasalista melko hälyisän näin erityisherkälle. Terassitilaa oli hyvin vähän. Toisaalta Kouvolan keskustassa auto on mahdollista saada melkein ravintolan kuin ravintolan eteen, joka varmasti miellyttää liikuntarajoitteisia. Mimosan aidossa käytetään aitoja makuja, yrttejä ja paljon kasviksia. Valikoitavana on lihalounas, vegelounas, salaattipöytä, tai koko buffet.

Mimosan Aidon salaattipöydän antimia

Muita käymisen arvoisia paikkoja Kouvolassa on ehdottomasti  kahviputiikki Papulaari, jossa on tarjolla erikoiskahveja, erikoisteelaatuja, terveellisiä kevytlounaita ja erilaista ohjelmaa.

Kouvolasta on mainittava myös mainiot ja edulliset palvelut mm. autoilijoille: Omat suositukseni annan Rengasteamille, Uoken Auto & Koneelle sekä Blendiautopesulle. Hinnat ovat luonnollisesti suuria kaupunkeja huomattavasti matalammat.

Tykkimäki, Aquapark ja tykkimäen sauna

Toissa kesänä kävimme Tykkimäen uudehkossa vesipuistossa Aquaparkissa. Mieleen on jäänyt vesilaitteiden siisteys ja monipuolisuus ja ihanan väljä tila. Laitteita ja liukumäkiä oli sopivasti ja ne olivat sopivia tuolloin 7-vuotiaalle hurjapääpojalleni. Pienemmillekin oli tekemistä. Kouvolassa nautinnollista on juurikin tila. Missään ei ole kovin ahdasta. Lukuisilla lähivesistöjen rannoilla voi paikoin olla täysin omassa rauhassa (lähiö-mopoporukoiden satunnaisia visiittejä lukuun ottamatta). Huvipuiston ja Aquaparkin läheisyydessä sijaitseva Käyrälammen ranta on suosituin uimapaikka.

Tykkimäen saunalla vierailin torstai-iltana 10. kesäkuuta. Sauna ei ole huvipuiston vieressä, vaan Käyrälammen viereisellä rannalla, jonne on ajettava Kotkantien kautta. Olin liikkeellä vilukissan tuttavani kanssa. Veden lämpö oli jo tuolloin 21 astetta ja minulle se oli ainakin melkein sopivaa (olen itsekin hieman vilukissa). Ihanaa oli kesäkuussa Käyrälammen veden puhtaus, vaikka lampi on mutapohjainen. Siitepölyä ei näkynyt, vaikka kouvolalaiset valittelivat sen runsautta. Nykyisellä kotiseudullamme Turussa siitepölyä oli ainakin kymmenkertaisia määriä, ja liikennepölyäkin ihan eri mittakaavassa… Ponttooneilla sai lepäillä nauttien miedosta tuulenvireestä ja auringosta. Saunassakin mahtui vielä ihan hyvin istumaan.

Tykkimäen sauna on huolella rakennettu ja tunnelmallinen, ellei jopa ylellinen yleiseksi saunaksi. Saunalla on anniskeluoikeudet ja kesken saunomisen voi syödä ja juoda ja laskun voi maksaa lähtiessään. Tarjolla on pieniä naposteluannoksia sekä täyttävämpääkin ruokaa. Ravintola-alalla työskentelevä kaverini jätti palautetta ruoka-annoksensa matalasta lämpötilasta, mutta tunnelma ja ystävällinen palvelu jäi mieleen varmasti hänellekin. Saunalla on myös käytettävissä Ole Hyvä- shampoot ja muut perus hygienia- ja hiustuotteet.

Parasta saunalla oli levollinen tunnelma. Niin kuin koko Kouvolassa. Kouvolaan on hyvä mennä lepäämään, jos on stressaantunut hektisestä kaupunkiarjesta, muttei halua täysin “keskelle ei-mitään”. Ehkäpä kouvolalaisten kannattaisi panostaa slow travel -turismiin… Kouvolalaiset kun ovat mielestäni luonnostaan melko hidaseleisiä ja rauhallisia, selvemmin kuin vaikkapa hämäläiset!

Kun lähdimme saunalta, vastaan tuli läpinäkyvä hotellihuonekuutio, joka aiottiin laskea veteen kellumaan! Mikä unelmakohde vaikkapa hääyöksi…

Tykkimäen huvipuistossa vietimme sporttileirin tiimoilta perjantaipäivän iltaan asti. Puistoon upposi uskomattoman tehokkaasti turistien lisäksi 300 leiriläistä, eikä se edes näyttänyt täydeltä. Aikuisten stressitasot pysyvät mukavan pieninä siis 😊. Iltaa myöten, kun kausikorttilaiset ja leiriläisten perheet valuivat paikalle, alkoi jo olla tiiviimpää.

Tykkimäessä on ihastuttava 80-90-lukulainen tunnelma, vaikka laitteet ja paikat on pidetty hyvin kunnossa, ja uuttakin on tehty. Puiston avattua vuonna 1986 se sai tasaisin väliajoin Linnanmäen ylijäämälaitteet, joista me kouvolalaislapset oltiin ikionnellisia. Kestosuosikeista on mainittava Idän pikajuna ja varhaislapsuuden lempparini Pilvenpyörä! Muistan edelleen kuinka korkealle sen penkki tuntui kohoavan siinä isän kanssa istuessani neljä-viisivuotiaana. Idän pikajunaan uskaltaudun edelleen kirkumaan, vaikka voin pahoin monissa huvipuistolaitteissa.

Huvipuistoalueella on myös puukiipeilyrata (- nettisivuilla ei mainita hinnasta mitään, eli mahdollisesti aktiviteetti kuuluu rannekkeeseen), minigolf lisämaksusta ja juhannuksena avattu maksuton ”minimaatila” 8.8. asti.

 

Suomen leppoisimmat kirjamessut 22.-25.7.2021

Myllykosken vanhassa rautakaupassa toimii Reuna-kustantamo, joka on viime vuosina herättänyt huomiota tempauksillaan ja haastanut kirjajättejä muun muassa kattavalla äänikirjojen tuotannollaan. Kymi Libri on Reuna-kustantamon oma pienisuuri kirjamessutapahtuma, yhtä ainutlaatuinen ja erikoinen kuin kustantamo itsekin. Kymi Librillä on tänä vuonna monta rakastettua vierasta, mm. Ismo Leikola kertoo tuoreesta kirjastaan Suo, kuokka ja Hollywood. Messujen oheisohjelmaan kuuluu myös suosittuja kirjailijaristeilyjä Kymijoella. Reunan yksi erikoisuus on suuri kirjahalli, joka on vuorattu kirjoilla lattiasta kattoon. Se on muusikoiden suosiossa akustiikkansa vuoksi, ja kustantamon pihapiirissä järjestetäänkin myös Kymi Kantri -tapahtuma 13.-14.8.2021.

Kirjamessujen tuottaja Jarkko Ryynänen esittelee päätapahtumapaikkana toimivaa kirjahallia.
Göran Tornaeus pilkkoo puita saunaa varten. Tapahtumien aikaan Vanhan Rautakaupan sauna lämpenee talossa yöpyville talkoolaisille.
Kirjakauppakissa ja ilmapiirijohtaja Nappi ei tällä kertaa arvostanut kauneusuniensa häirintää. Yleensä hän nauttii silittelyistä.

Itsekin olen Reunan esikoiskirjailija, jonka kirjan markkinointi valui sormien läpi koronakeväänä 2020. Nyt opinnot ja yksinhuoltajuus ovat vieneet leijonanosan ajastani, mutta ennemmin tai myöhemmin on taas otettava kynä ”kauniiseen” käteen. Olihan kirjailijuus pitkäaikainen haaveeni, jota en oikein koskaan ole juhlistanut kunnolla. Jatkoa odotellessa siis! 😀

Olgan farmi

Kaakon reissumme huipentui vierailuun viihtyisällä Olgan Farmilla. Olga ja Tuukka Temosen perheineen pitämä kotieläintila on vertaansa vailla. Ympäristö on upea ja Olga ideoi tilalleen jatkuvasti uutta, kuten nyt loppukesästä avautuvan pizzerian.

     

Olgan oma sukkamallisto myynnissä tilan kahvilassa

Olgan Farmi on suhteellisen kuuma paikka keskipäivällä aukean tilansa vuoksi. Kannattaa siis valita hieman tuulinen päivä. Moniin aitauksiin saa tilalla mennä omatoimisesti silittelemään eläimiä, ei toki kaikkiin. Eläimetkin vaikuttivat yhtä leppoisilta kuin isäntäväki. Seuraavien linkkien takaa löydät pari videopätkää keskusteluista Arman-pässin kanssa:

https://photos.app.goo.gl/927ZDBeqhAKU44uy6

https://photos.app.goo.gl/nnzrWqrRBxMqDcm56

Temoset vaikuttavat julkkisstatuksestaan huolimatta helposti lähestyttävältä pariskunnalta – tai sitten se johtuu omasta asenteestani. Olen kävellyt muina naisina Tuukan ohi Koria Rollin aitaamattomalle backstagelle 14-vuotiaana, tullut Tonin syliin kaappaamaksi pyytäessäni valokuvaa, ja kuunnellut Apulannan esiintymistä järkkäriliiveissä lavan reunalla istuen. En ole koskaan osannut nähdä julkkiksia muuna kuin ihan tavallisina ihmisinä, ehkä vähän muita esiintymishaluisempina kuitenkin. Toki arvostan heitä, jotka ovat tehneet paljon töitä, kuten Tuukka raivaten tiensä sitkeästi ja rohkeasti Suomen mittakaavassa menestyneeksi indie-elokuvaohjaajaksi. Niinpä sen enempää suunnittelematta juttelin Tuukalle itselleni melko henkilökohtaisista aiheista ja hän tarjosi tuntemattomalle vierailijalle hetken mietittyään avosydämisesti elämänkokemuksiinsa pohjaavia ajatuksia, jotka jättivät hyvällä tavalla mietteliääksi.

Tilalla riittää päivittäin pientä nikkaroitavaa. Tuukka korjaamassa porttia.
Tuukka ja Olga nuorine kahvila-apulaisineen 🙂

Lopulta suuntasimme Leevin kanssa Helsinki-Turku moottoritielle Mäntsälän kautta jotain ihastuttavaa, mutta autoa soralla pieksevää älyttömän mutkaista vanhaa myllytietä pitkin, läpi huumaavan kauniiden maisemien. Päässä soi PMMP:n Matkalaulu “Avaan ikkunan, hengitän sisään maisemaa, niin täydellistä, että pelottaa…” ja samalla mielessä lepäsi päällimmäisenä se, miten hyvältä tuntuu, kun vaan kulkee pelkojensa läpi. Antaa mennä ja uskaltaa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *