Hyvää tekijöiden päivää!

Tänään vietetään valtakunnallista yrittäjän päivää. Parhaat yritykset ovat mielestäni saaneet syntynsä siitä, kun ihmisillä on ollut palava into TEHDÄ aivan omanlaisiaan asioita aivan omalla tavallaan. Lopulta he ovat ajautuneet yrittäjiksi. Itsekin aloin yrittäjäksi, koska haluan tehdä juuri sellaisia asioita kuin tahdon, itse, sillä rytmillä kuin osaan. Haluan myös haastaa itseäni tasaisin väliajoin.

Minut pyydettiin täksi päiväksi Erityisammattiopisto Spesian oppilaiden yritystapahtumaan pitämään noin 15 minuutin mittainen yritysesittely. Kun vajaa vuosi sitten ryhdyin yrittäjäksi, en arvannut kuinka mielelläni olisin erilaisten oppilaitosten kanssa tekemisissä. Halusin vain eroon kaikesta kouluympäristöihin liittyvästä. Pian kuitenkin hain kontakteja ammattiopistoihin. Aluksi kysymys oli puhtaasti kustannussyistä, nyt jo halusta jakaa omaa kokemusta, mahdollistaa opiskelijoitakin palkitsevaa yhteistyötä ja hyödyntää tietotaitoa puolin ja toisin. Tälläkin hetkellä minulla on harkinnassa uusi mahdollinen oppilaitosyhteistyötiedustelu tulevan biokaasuautoiluprojektini tiimoilta.

Vaikka Spesia on erityiskoulu, jonka oppilaille pieni, vähän erilaisemmista lähtökohdista perustettu starttirahayritykseni sopii aivan hyvin esimerkkitapaukseksi, niin minua jännitti niin paljon mennä puhumaan, etten valmistellut puheenvuoroani yhtään. Kerroin vain kuka olen, mitä teen ja miksi. Luotin siihen, että oikeat sanat tulisivat ja oppilaat arvostaisivat aitoa ihmistä omana persoonanaan. Toki olisin voinut edes hieman valmistautua, niin puheeni olisi virrannut hieman loogisemmassa järjestyksessä. Nuoret tuntuivat kuitenkin olevan ihan fine juttujeni kanssa. Pelkäsin huutelua, häiritsemistä ym ”typerää teinimeininkiä”, vaikka tiedän, että oma, erilainen tapani lähestyä asioita vetoaa yleensä juuri nuoriin tai ikinuoriin. En uskaltanut edes ajatella koko tilaisuutta ennen kuin se oli edessäni.

Kerroin, millainen asenteeni yrittäjyyttä kohtaan on, miten mahtavia ihmisiä olen löytänyt yksinkertaisesti avaamalla suuni oikeassa paikassa oikeaan aikaan, kuuntelemalla intuitiotani ja tekemällä asioita, joita päähäni on pälkähtänyt, kuten esimerkiksi äänikirja, jollaista en ollut koskaan ennen tehnyt, mutta josta tuli ensikokeilulla aivan passeli kokonaisuus, josta innostui tosi moni ihminen ja joka poiki aivan mahtavia uusia ideoita ja kontakteja. Kaikki lähti ideasta, jonka vaan päätin TOTEUTTAA eli tehdä.

Olisin halunnut puhua nuorille enemmän erityisherkkyydestäni. Heidän kaikkien varmasti liian tarkkaan tuntemasta olosta, ettei kuulu joukkoon tai taivu yhteiskunnan määrittelemiin normeihin ja lokeroihin. Jatkuvista vaikeuksista, joita kohtasin opiskeluaikoinani. Vapaudesta ja vastuusta, jota yrittäjänä on vaikeaa kantaa. Rohkeudesta, jonka lunastin vuosia sitten tekemällä suuria muutoksia elämässäni, joita monet eivät ymmärtäneet, mutta jonka avulla olen nyt saanut alulle sellaisia juttuja, joista en joskus ollut uskaltanut edes unelmoida. Aika oli kuitenkin liian lyhyt ja mieleni liian herkillä, kun pelkkä vilkaisu pariin pyörätuolilla liikkuvaann opiskelijaan ja muistot omasta opiskeluaikojen kompuroinnistani saivat jo palan kurkkuun ja silmät kostumaan. – Ja samalla muistamaan, kuinka rajoitteet ovat vain omassa päässä. (Lihavoidun linkin takana rutkasti todisteita siitä!)

Yritykseni on nyt siinä kohtaa taivaltaan, että minun on etsittävä osa-aikatyö, jotta voin kustantaa tulevat projektini. En kuitenkaan aio heittää pyyhettä kehään, se ei enää tunnu ollenkaan mahdolliselta vaihtoehdolta. Tulen kertomaan lisää uusista tuulista lähiaikoina.

Epäonnistumista ei ole, on vain asioita, joista oppia. Hyvää yrittäjän päivää sinulle, joka yrität, vaikkei aina tunnu siltä, että siinä olisi mitään järkeä. Samoin sinulle, joka opiskelet, vaikka et millään meinaa oppia, tai pysyä yhteiskunnan opintovaatimuksissa. Sekä sinulle, joka kuljet omaa tietäsi, vaikka ympäristö ei ollenkaan tunnu ymmärtävän sinua. Niin myös sinulle, joka teet asioita, vaikka et osaa vielä selittää muille, miksi. Ja eritoten sinulle, jolla on upeita ideoita, ja mietit, uskaltaisitko avata suusi. Älä pelkää: minunkin päähänpistoilleni on aluksi naurettu, minunkin on ollut näennäisesti lähes mahdotonta onnistua. Olen silti jatkanut yrittämistä. Ja saanut valtavasti itsevarmuutta ja oppinut uusia asioita. Elämäni on alkanut tuntua Elämältä. Nyt suhtaudun itseeni (yhdessä) TEKIJÄNÄ, en (yksin)yrittäjänä. Kaikki on mahdollista, vain taivas on rajana! Yhteisöllisyys, luottamus ja rohkeus ovat avain kaikkeen.

Tänään palkitsen itseni illalla menemällä yrittäjille järjestettyyn elokuvailtaan katsomaan Mielensäpahoittajan. Tee sinäkin jotain palkitaksesi itsesi. Taputa itseäsi olalle ja sano: ”Hienosti yritetty!”

Arkeani kuvaava huoneentaulu, jonka tein viime helmikuun Itserakkauspäivänä 14.2.2018 kulttuurikeskus Loukossa Helsingissä.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *