• Hyvää tekijöiden päivää!

  Tänään vietetään valtakunnallista yrittäjän päivää. Parhaat yritykset ovat mielestäni saaneet syntynsä siitä, kun ihmisillä on ollut palava into TEHDÄ aivan omanlaisiaan asioita aivan omalla tavallaan. Lopulta he ovat ajautuneet yrittäjiksi. Itsekin aloin yrittäjäksi, koska haluan tehdä juuri sellaisia asioita kuin tahdon, itse, sillä rytmillä kuin osaan. Haluan myös haastaa itseäni tasaisin väliajoin.

  Minut pyydettiin täksi päiväksi Erityisammattiopisto Spesian oppilaiden yritystapahtumaan pitämään noin 15 minuutin mittainen yritysesittely. Kun vajaa vuosi sitten ryhdyin yrittäjäksi, en arvannut kuinka mielelläni olisin erilaisten oppilaitosten kanssa tekemisissä. Halusin vain eroon kaikesta kouluympäristöihin liittyvästä. Pian kuitenkin hain kontakteja ammattiopistoihin. Aluksi kysymys oli puhtaasti kustannussyistä, nyt jo halusta jakaa omaa kokemusta, mahdollistaa opiskelijoitakin palkitsevaa yhteistyötä ja hyödyntää tietotaitoa puolin ja toisin. Tälläkin hetkellä minulla on harkinnassa uusi mahdollinen oppilaitosyhteistyötiedustelu tulevan biokaasuautoiluprojektini tiimoilta.

  Vaikka Spesia on erityiskoulu, jonka oppilaille pieni, vähän erilaisemmista lähtökohdista perustettu starttirahayritykseni sopii aivan hyvin esimerkkitapaukseksi, niin minua jännitti niin paljon mennä puhumaan, etten valmistellut puheenvuoroani yhtään. Kerroin vain kuka olen, mitä teen ja miksi. Luotin siihen, että oikeat sanat tulisivat ja oppilaat arvostaisivat aitoa ihmistä omana persoonanaan. Toki olisin voinut edes hieman valmistautua, niin puheeni olisi virrannut hieman loogisemmassa järjestyksessä. Nuoret tuntuivat kuitenkin olevan ihan fine juttujeni kanssa. Pelkäsin huutelua, häiritsemistä ym ”typerää teinimeininkiä”, vaikka tiedän, että oma, erilainen tapani lähestyä asioita vetoaa yleensä juuri nuoriin tai ikinuoriin. En uskaltanut edes ajatella koko tilaisuutta ennen kuin se oli edessäni.

  Kerroin, millainen asenteeni yrittäjyyttä kohtaan on, miten mahtavia ihmisiä olen löytänyt yksinkertaisesti avaamalla suuni oikeassa paikassa oikeaan aikaan, kuuntelemalla intuitiotani ja tekemällä asioita, joita päähäni on pälkähtänyt, kuten esimerkiksi äänikirja, jollaista en ollut koskaan ennen tehnyt, mutta josta tuli ensikokeilulla aivan passeli kokonaisuus, josta innostui tosi moni ihminen ja joka poiki aivan mahtavia uusia ideoita ja kontakteja. Kaikki lähti ideasta, jonka vaan päätin TOTEUTTAA eli tehdä.

  Olisin halunnut puhua nuorille enemmän erityisherkkyydestäni. Heidän kaikkien varmasti liian tarkkaan tuntemasta olosta, ettei kuulu joukkoon tai taivu yhteiskunnan määrittelemiin normeihin ja lokeroihin. Jatkuvista vaikeuksista, joita kohtasin opiskeluaikoinani. Vapaudesta ja vastuusta, jota yrittäjänä on vaikeaa kantaa. Rohkeudesta, jonka lunastin vuosia sitten tekemällä suuria muutoksia elämässäni, joita monet eivät ymmärtäneet, mutta jonka avulla olen nyt saanut alulle sellaisia juttuja, joista en joskus ollut uskaltanut edes unelmoida. Aika oli kuitenkin liian lyhyt ja mieleni liian herkillä, kun pelkkä vilkaisu pariin pyörätuolilla liikkuvaann opiskelijaan ja muistot omasta opiskeluaikojen kompuroinnistani saivat jo palan kurkkuun ja silmät kostumaan. – Ja samalla muistamaan, kuinka rajoitteet ovat vain omassa päässä. (Lihavoidun linkin takana rutkasti todisteita siitä!)

  Yritykseni on nyt siinä kohtaa taivaltaan, että minun on etsittävä osa-aikatyö, jotta voin kustantaa tulevat projektini. En kuitenkaan aio heittää pyyhettä kehään, se ei enää tunnu ollenkaan mahdolliselta vaihtoehdolta. Tulen kertomaan lisää uusista tuulista lähiaikoina.

  Epäonnistumista ei ole, on vain asioita, joista oppia. Hyvää yrittäjän päivää sinulle, joka yrität, vaikkei aina tunnu siltä, että siinä olisi mitään järkeä. Samoin sinulle, joka opiskelet, vaikka et millään meinaa oppia, tai pysyä yhteiskunnan opintovaatimuksissa. Sekä sinulle, joka kuljet omaa tietäsi, vaikka ympäristö ei ollenkaan tunnu ymmärtävän sinua. Niin myös sinulle, joka teet asioita, vaikka et osaa vielä selittää muille, miksi. Ja eritoten sinulle, jolla on upeita ideoita, ja mietit, uskaltaisitko avata suusi. Älä pelkää: minunkin päähänpistoilleni on aluksi naurettu, minunkin on ollut näennäisesti lähes mahdotonta onnistua. Olen silti jatkanut yrittämistä. Ja saanut valtavasti itsevarmuutta ja oppinut uusia asioita. Elämäni on alkanut tuntua Elämältä. Nyt suhtaudun itseeni (yhdessä) TEKIJÄNÄ, en (yksin)yrittäjänä. Kaikki on mahdollista, vain taivas on rajana! Yhteisöllisyys, luottamus ja rohkeus ovat avain kaikkeen.

  Tänään palkitsen itseni illalla menemällä yrittäjille järjestettyyn elokuvailtaan katsomaan Mielensäpahoittajan. Tee sinäkin jotain palkitaksesi itsesi. Taputa itseäsi olalle ja sano: ”Hienosti yritetty!”

  Arkeani kuvaava huoneentaulu, jonka tein viime helmikuun Itserakkauspäivänä 14.2.2018 kulttuurikeskus Loukossa Helsingissä.
 • Elämäni kesä on vasta alkamassa

  Kesä 2018 alkaa olla siinä pisteessä, että minunkin on palattava takaisin niin kutsuttuun arkeen. Tämän kesän tulen varmasti muistamaan kauan! Sää helli ja syleili loputtomiin… Keho nautti auringon lämmöstä, valosta ja samettisista luonnonvesistä! Yhtäkkiä näin ympärilläni hurjat määrät kauneutta, jota en ollut ennen pystynyt näkemään. Minua autettiin ja ohjattiin näkemään. Kohtasin hymyjä ja auttavia käsiä, riemua ja rakkautta. Yhtäkkiä Suomi alkoi näyttää paikalta, jossa voisi ehkä osan vuodesta asuakin.

  Yhteys ihmisiin nousi aivan uudelle tasolle. Tein rohkeasti rohkeita asioita. Toteutin hetken intuitioita, jotka aukoivat eteeni aivan uusia, hienoja polkuja. Pysyin päätöksissäni ja vein projekteja loppuun. Uskalsin myös kyseenalaistaa päätöksiäni, ja etenkin pelkojani, ennakkoluulojani. Annoin itselleni luvan tehdä pelottavalta tuntuneita, uusia asioita. Tapasin aivan huikeita ihmisiä, jotka lähtivät mukaan toteuttamaan ideoitani ja joille olen ikuisesti kiitollinen.

  Rohkeus olla Minä. Rohkeus kohdata. Rohkeus epäonnistua. – Sellaiset jäi päällimmäisenä mieleen eilisestä tanssimeditaatiosta. Tänään lisäisin: Rohkeus onnistua.

  Minulla on tunne, että olen elämäni keväässä, kauniin kukan nuppu. Ja minulla on yhtäkkiä käsissäni paksu nippu matkalippuja, joista valita. Millaisia värejä haluan ilmentää? Millaisia säveliä pakata laukkuuni? Voinko valita määränpäistä jokaisen? Tavallaan voin. Kaikki on mahdollista. Me saamme mitä todella haluamme. Ja mitä rakastamme. Ja mistä luovumme. Näin minulle on viisaat opettaneet. Näin haluan oppia.

  Kesästä 2018 otan mukaani sydämen lämmön, lempeyden, rauhan, kyvyn nähdä kauneutta, lapsenmielisyyden, naisellisen seksuaalisuuden, ja sen tunteen, että jokainen päivä on lahjaa, juhlaa ja täynnä ihmeitä!

  Kiitos Sinulle, rakas ystävä, Sinulle, Rakastaja, sekä Maailmankaikkeudelle elämäni kauneimmasta kesästä Suomessa, niin henkisesti kuin fyysisesti ja esteettisestikin. Olkoon seuraava kesä vieläkin kauniimpi!

  Tehkäämme myös kaikkemme, ettei ilmastonmuutos pilaa sitä ja seuraavia kesiä – yhdessä saamme muutoksen aikaan! Välinpitämättömyyden ja voimattomuuden aikakausi on ohi!

  KIITOS, KIITOS, KIITOS! <3

  “Tämän kaiken peilille lauloin
  Aion laulaa vastakin
  Laulan päivän paremman
  Kaikkein parhaimmastakin”
  (Jarkko Martikainen: Voiko aika olla ystävä?)

   

  Kuvat: Pixabay

 • Enemmän eläväksi luonnollisen hyvinvoinnin festareilla

  Hyppäsin heinäkuun alussa tuntemattomaan ja lähdin talkoolaiseksi itselle oudoille festareille, tuntemattomien ihmisten joukkoon. Entinen kämppis oli puhunut tapahtumasta niin kauniisti edellisvuonna, että halusin nähdä sen omin silmin.

  Olen tehnyt aikoinani paljon vapaaehtois- ja palkkatöitä eri festareilla ja tapahtumissa, joten minusta oli itsestään selvää, etten ostaisi lippua vaan menisin mukaan talkoisiin. Suurin syyni lähteä oli saada uusia saman henkisiä ystäviä, ja kokea sisintä tyydyttäviä keskusteluja ja kohtaamisia. Kuvittelin, ettei festareilla olisi juuri ketään ennestään tuttuja, mutta löytyihän heitäkin muutamia joka päivä.

  Olin toistamiseen ostanut myös osakkuuden itselleni ja lapselleni Borderland-”burnerfestareille” Tanskaan, mutta viime tipassa taas peruin menoni ja myin lippuni, sen verran raskaalta reissu alkoi erityisherkän mieleni syövereissä tuntua. Kahdet pitkät talkoot kesässä matkoineen tuntuivat liialta, ja tein varmaan taas ihan oikean ratkaisun. Haluan kyllä jonain kesänä ehdottomasti kokea Borderlandinkin, kunhan on oikea aika ja olen tarpeeksi valmis. Ehkä kolmas kerta toden sanoo..

  Natural High Healing Festival (erään tiiminvetäjän suomentamana ”luonnollisen korkean värähtelyn paranemisen festari”) on vuonna 2013 synnytetty täysin päihteetön hyvinvointifestivaalitapahtuma Uudenkaupungin Narvilinnassa, Nopperlan upealla tilalla luonnon keskellä. Paikka on aivan huikea tuollaisten juhlien järjestämiseen, mutta toki puoliammatillisen järjestäjätiimin näkökulmasta myös varmasti melko haasteellinen. Tilan eläimet tuntuivat olevan tottuneita monenlaisiin vierailijoihin, ja vanhat, arvokkaat rakennukset kuin luotuja muunnettavaksi erilaisiksi romanttisiksi joogasaleiksi, pyhätöiksi ja unelmien kahviloiksi.

  Minulle oli tärkeä ja hyvää oloa tuottava kokemus olla mukana big teamissa – sisäpiirissä, joka yhdessä loi festarit, pääosin talkoovoimin. Olen taas jonkin aikaa kaivannut elämääni samanhenkistä yhteisöä ja nyt sain hetken olla osa sellaista. Itse aloitin hommani lähettitiimissä tiistaina, jolloin hain Helsingistä festarilogolla painettuja tuotteita myyntiin puotiin ja toisesta painotalosta ohjelmalehtisiä. Illalla kokoonnuin syömään yhdessä muiden kanssa ja keskiviikkona rakensimme ja koristelimme paikkoja. Sainkin alkaa saman tien myös lähetin hommiin. Hain artisteja bussi- ja lentoasemalta, ja ravasin kaupoissa ostoksilla.

  Pois mukavuusalueelta ja eroon ennakkoluuloista

  Minulla oli erilaisia tiedostamattomia ennakkoluuloja tämänkaltaisia ”hippifestareita” ja niille osallistuvia ihmisiä (eli itseänikin) kohtaan, jotka pulpahtelivat pintaan ja joihin tietoisesti kiinnitin huomiota. Päätin heittää niistä mahdollisimman monta romukoppaan ja keskittyä ennemminkin siihen, mitä erilaiset tilanteet, ihmiset ja tapahtumat minussa herättävät – millaisia energioita ihmisistä välittyy ja mitä tunteita ja reaktioita ne minussa saavat aikaan. Ja hyväksyä kaikki tunteet. Vain siten tiedän, mikä on minua varten ja mikä ei. Sain hämmästyä, kuinka nopeasti intuitioni alkoi toimia, kun se sai tilaa turhilta ennakkoluuloilta!

  Ennakkoluuloja ruokkii oma stressi ja väsymys, joiden kanssa festareille tulin. Työt, rahastressi, liika sosiaalisuus, synttärimässäily ja yh-arki huohottivat niskassa ja vatsassa, kun lähdin matkaan. Tunteet olivat pinnassa, ja alun (täysin itse kehitetty) ulkopuolisuuden tunne ruokki ennakkoluuloja kehittelevää egoa ja yritti rakentaa muuria ihmisten ja minun väliin. Onneksi sen hiljentämisessä ei mennyt kovin kauaa.

  Olen myös joskus kritisoinut aika lujaa ns. ”täysii-ajattelua” ja kaiken äärimmäistä biohakkerointia. Vaikka noiden aatteiden tai brändien (jotka olen varmaan käsittänyt ihan eri tavalla kuin niiden kehittäjät itse) edustajiakin oli paikalla, nämä festarit olivat minulle juuri sellainen kokemus, jossa rakastamani paradoksit näyttivät totuudellisuutensa: vähemmän on enemmän, hidastamalla saa aikaan täydellisempää, ristiriitojen keskeltä löytyy oma sisäinen harmonia. ”Pysähdy. Hyväksy. Päästä irti. Hengitä iloa.” Se riittää, ei ole mitään tarvetta saada itsestä joka hetki kaikkea irti. Ja kun ei yritä vaan vain ON, alkaakin ihan itsestään elää täydemmin. Toki kokemukseeni vaikutti oman tiimini teamleaderin kylmän rauhallinen suhtautuminen kiireisiin ja rento ja kannustava työporukkani. Kiitos heille <3

  Ainoa, mikä festareissa jäi vähän mietityttämään oli ohjelman ruotsinlaiva-buffetmaisuus. Yritetäänkö ahnehtia liikaa tarjoamalla kaikille kaikkea??? (Kuulin eri tahoilta, että ohjelma on aiemmin ollut hieman fokusoituneempi.) Mutta nyt ennakkoluuloihini:

  Ennakkoluulo nr. yksi: ”Festareille tulee varmaan pääosin rikasta, pinnallista hipsterijengiä.”

  • Porukka oli ensinäkemältä yllättävän tavallisen ja osa kuitenkin myös todella luonnonläheisen näköistä. Ihmisiä oli joka lähtöön ja aika pian ulkoisiin juttuihin ei enää samalla tavoin kiinnostanut kiinnittää huomiota. Tai siis kiinnitti kyllä, mutta eri tavoin: hyvin nopeasti kaikki ihmiset alkoivat näyttää kauniilta. Se tuntui melkein taianomaiselta, olihan ihmisiä kuitenkin tuhansia!

  Ennakkoluulo nr. kaksi: ”Festareilla saan lomaa arjesta ja osallistua mielenkiintoisiin syvällisiin työpajoihin, kuten Häpeä-työpaja.”

  • Meitä talkoolaisia kehotettiin välttämästä sellaisiin työpajoihin osallistumista, jotka voivat laittaa isoja juttuja liikkeelle itsessä. Työpanoksensa on kuitenkin pystyttävä hoitamaan, ja suuri osa on aika herkkiä tai ainakin herkillä niin intensiivisen viikon aikana. En myöskään todellakaan saanut nukuttua niin hyvin kuin luulin. Toinen toiveajatukseni liittyi ”lomaan”, jota kuvittelin saavani… no, enhän mä osaa olla pyrkimättä täydellisyyteen, ja kun hommat perustuu vapaaehtoisuuteen, niin kyllähän niitä silloin riittää. Sain toki lomaa yh-äitiydestä, työstäni ja monesta muusta asiasta, mutta juhlien jälkeen tuntui, että olisi tarvinnut vielä viikon lisää lomaa. 😀

  Ennakkoluulo nr. kolme syntyi vasta kun tulin: ”Apua, mihin hittoon mä oon tullu? Mitä tää jengi oikein on, miks ne näyttää tolta, ja en kai mä oikeesti voi tulla näitten kanssa viikkoa toimeen?” Tämä ahdistava asenne ei onneksi kauaa minussa viipynyt, sillä pian huomasin, miten ihania ihmiset ovat, miten mahtava ilmapiiri tiimin kesken oli ja miten voimauttavia hetkiä saimme kokea yhdessä. Ulkoiset asiat menettivät merkityksensä.

  Loput ennakkoluuloni liittyivät varmasti itseeni, omiin rajoihini, niin hyvässä kuin pahassa. Pelkäsin ahdistuvani, pelkäsin, etten koe yhteyttä, pelkäsin sitä ja tätä ja tuota. Ihmeekseni huomasinkin antavani toistuvasti tuntemattomalle mahdollisuuden, seurailevani uteliaana pääteltan nurkassa, uskaltaisinko osallistua, tanssivani muiden mukana, koskettelevani ventovieraita hoitavalla tavalla ja antavani koskettaa itseäni, kuunnellen joka hetki omia ja toisen rajoja, kunnioittaen niitä, nöyränä ja kiitollisena. Naureskelin puolivälissä viikonloppua, että ”sunnuntaina varmaan näette mun juoksevan alasti tuolla pellossa, kun olen päässyt ihan irti”. Niin ei nyt tällä kertaa kyllä käynyt, ehkä ensi vuonna sitten! 😀

  Joku sanoi, ettei näillä festareilla ollut töissä ollenkaan nirppanokkia tai muita sellaisia ihmisiä, joiden kanssa on nihkeää tehdä töitä. Uskon, että kun luodaan tila, jossa on mahdollisuus antaa itsestään parastaan, vapaaehtoisesti ja rakkaudella, on mahdotonta päästää omaa nirppanokkapuoltaan esille. Tai jos hetkittäin päästääkin, yllättääkin vastaukseksi saatu myötätunto ja rakkaus niin, että nirppis itsessä rauhoittuu. Oma kokemukseni oli, että olin pitkästä aikaa töissä tiimissä, jossa kaikki olivat aikuisia isolla aalla, käyttäytyivät kohteliaasti, hoitivat hommansa ja kantoivat vastuunsa, tai ilmoittivat suoraan, etteivät kykenisi, sekä tarvittaessa auttoivat muitakin kantamaan. En tietenkään voi yleistää, mutta omassa pienessä tiimissäni tämä toteutui.

  Ikivanhaa viisautta läsnäolosta

  Viikon ajan saimme olla enemmän oma itsemme, jos vaan annoimme itsellemme siihen mahdollisuuden. Kaikkia talkoolaisia ja varmaan suurinta osaa vieraistakin oli niin helppo lähestyä, ja sielu tanssi saadessaan nähdä niin paljon aitoutta. Alussa mieli yritti kiinnittää huomioni kaikkeen epäaitoon, mitä nyt totta kai ihmisten keskuudesta aina löytyy, mutta pikku hiljaa aloin avautua ja nauttia.

  En tiedä millainen kokemukseni olisi ollut, jos olisin ollut kokoajan sisällä festarikuplassa, enkä olisi ajellut ulkomaailman ja tapahtuman väliä, sompaillen monta tuntia Turussa ja Raisiossa aivan erilaisessa maailmassa. Luulen kuitenkin, että loistin jotain jännää NHH-valoa, sillä joka ikinen asiakaspalvelija, jonka kohtasin, oli minulle äärimmäisen kohtelias ja ystävällinen. Jopa pankkivirkailija, joka pienessä OP:ssa joutui seisottamaan ihmisiä jonossa, tulostelemaan ja kopioimaan lukuisia papereita ja laskemaan minulle pitkin hampain pikkurahoja, jotka olisi pitänyt tilata ennakkoon, vastasi hymyyni ja pehmeni silmissä.

  Jo ensimmäisenä ja toisena päivänä huomasin, kuinka helppoa festareilla oli olla. Noin 200 talkoolaisen porukka alkoi tuntua suurelta perheeltä, jossa kukaan ei ainakaan minun kuulleni (jos ei itseäni lasketa, soosoo minä) VERTAILLUT tai HYPETTÄNYT jotakuta henkilöä yli muiden. Tajusin, miten tärkeää on, että ihmiset kokevat olevansa tasavertaisia, eikä parempiin suorituksiin yllytetä minkäänlaisilla kilpailuasetelmilla. Jokainen on tärkeä. Kuppikuntia ei ollut ainakaan ensikertalaisen silmiin näkyvissä, vain ennalta sovitut tiimit, kuten lähettitiimini. Oli todella hyväksytty olo, ihmiset hymyilivät ja kohtasivat. Se on aika outo kokemus Suomen maassa. Samalla, jos ei halunnut kohdata, oli aivan hyväksyttyä vetäytyä ja olla yksin. Ei ollut mitään selitettävää.

  Yksi jännimmistä ja epätodellisimmista oli hetki, kun torstaina aamulla olin poistunut parin sadan ihmisen uneliaasta talkookuplasta ja iltapäivällä kurvatessani takaisin, olinkin keskellä tuhansien ihmisten festaria. En tiedä, tuntuuko alueen transformaatio vanhoista konkareista enää yhtään niin hurjalta.

  Päihteettömyys oli asia, jota epäilin aluksi suuresti. Yllätyksekseni en tavannut ainuttakaan ihmistä, jonka voisin vannoa käyttäneen päihteitä. Vain yksi ihminen käyttäytyi välillä hieman erikoisesti, mikä kuitenkaan tuskin johtui päihteistä. Ihmiset nauttivat elämästä kuin lapset, leikkivät, iloitsivat, nauroivat, itkivät, kokeilivat uusia asioita, koskettivat, kohtasivat ja rakastivat. Selvin päin. Jos teki mieli uimaan, ei kukaan ihmetellyt tai tuijotellut toisen alastomuutta, vaikkei nämä mitkään naturistibileet olleetkaan. Otin mukaani ripsivärin ja ripsikamman, mutta en käyttänyt niitä kertaakaan. Ei kiinnostanut pätkääkään! Olin kaikilla aisteilla ELOSSA!

  Taianomaisia hetkiä

  Mainitsin edellä intuitioni aukeamisen, joka oli yksi suurimmista minua hämmästyttäneistä asioista. Energiakanavani aukesivat. Aloin taas tuntea ja ottaa tosissani sisäistä tietoani ihmisten energioista selvemmin, ja tietää, ketä lähestyä ja kenestä pysyä kaukana. Aloin luottaa sisäiseen tietooni ja yhä paremmin erottaa sen tunteideni värittämistä peloista ja odotuksista.

  Ihmisten energia saattoi olla aivan erilaista, kuin olin ennalta ajatellut, esimerkiksi hurjalta näyttävää sidontaa harjoittava pariskunta Andy Bury ja Saara Rei olivatkin todella ihania tyyppejä, kun tutustuin heihin paluumatkalla Helsinki-Vantaan lentokentälle. Juttelimme ihanan lämpöisissä tunnelmissa mm. maahanmuutosta, politiikasta, ennakkoluuloista, traumoista, energioista, erilaisista seksitapahtumista, Masaru Emotosta, Borderlandista ja kaikesta maan ja taivaan väliltä.

  Fian musiikki sai mussa aikaan hirvittävän ristiriitaisia tunteita: aitouden ja epäaitouden, surun ja leikkisän elämänjanon, ahdistuksen ja menetyksen, lohdun ja lohduttomuuden, itsensä korostamisen ja rakkaudenkaipuun kyyneliä kasautui kurkkuuni. Luulin, että minulla on ikäkriisi, kunnes tajusin, että erityisherkkänä elin taas vähintään yhtä paljon jonkun muun tunteita kuin omiani. Niinpä minun oli pakko lähteä kesken pois, vaikka tytön lauluääni olikin aivan upea.

  Toki olin lähettinä erikoisasemassa, koska sain tutustua lähemmin muutamiin artisteihin ja nähdä heidän toisen puolensa, sen väsyneen, festareita kiertävän yksityisyrittäjän, joka reagoi kuten kuka tahansa tavallinen ihminen. Tai sen sydämensä pohjasta, lapsen lailla nauravan lämpimän hahmon, joka nauttii elämästä ja jännittää tulevia hetkiä, niin kuin jokainen meistä. Eräs artisti tarttui lujasti käteeni ja sanoi ”it will blow your mind!” viitaten tulevaan workshoppiinsa. No, vaikka en halunnutkaan mennä hänen räjäytettäväkseen, koin silti, että näillä festareilla mieleeni, sydämeeni ja kehooni vapautui tilaa, aivan kuin joku olisi räjäyttänyt sieltä jotain ulos kuin hidastetussa filmissä.

  Toinen yllätys minulle oli se, että törmäsin selvästi tiettyyn teemaan ja tiettyihin ihmisiin, missä vain aistini aukaisin. Sain vahvan tunteen siitä, että on tiettyjä asioita, joita elämääni kuuluu, tai joita minun on ainakin tutkittava lisää. Ja ne liittyvät energioihin, näkymättömään maailmaan.

  En ottanut festareilla juuri yhtään valokuvaa, koska jotenkin halusin vain olla niin läsnä kuin mahdollista, ja olin välillä niin uupunut töistä ja pääni ylikierroksilla, että en olisi millään jaksanut ajatella valokuvaamista. Ihania kuvia löytyykin festareiden netti- ja facebook-sivuilta. Mieleeni sen sijaan painui muutama kaunis kuva ja tilanne:

  • Aitauksestaan karannut biisoni kävelemässä rantasaunalle johtavalla tiellä vastaamme.
  • Sadunomainen iltarusko ja sateenkaari, jonka toinen pää osoitti festareille ja toinen yöpaikkani isäntäperheen kattoon. (Kamera ei tallentanut kuin varjon siitä, miltä se todella näytti)
  • Kun heräsin syntymäpäiväni aamuyöstä minuutilleen siihen aikaan, kun olen syntynyt.
  • Neru Teamin Morning activity, jossa mm. käytettiin paljon aikaa katsomalla ja kohtaamalla toisiamme ja maailmaa omien jalkojen välistä pää ylösalaisin.
  • Tuntemattoman nuoren naisen kuvankauniit, kivun ja ilon kyyneliä valuvat silmät tantra-workshopissa, jossa hoidimme toistemme sydänchakroja.
  • Uuden ihastuksen hymy, hypnoottinen katse ja huumaavan lempeä kosketus.
  • Tuntematon nainen kuin taikaiskusta muuten tyhjenneen rantasaunan lauteilla, joka lausui ”Joku ajattelee sua juuri nyt lämmöllä.”
  • Pulahdukset raikkaisiin vesiin
  • Ihanat ea-enkelit ja voimauttajat, jotka auttoivat mua moneen otteeseen pitämään pääni kasassa juostuani pää kolmantena jalkana asioilla.

  Takaisin arkeen

  Oli aikamoinen shokki palata takaisin arkeen, tuntui kuin olisi tullut pitkältä etelänmatkalta: kadulla ihmiset ei enää moikanneet, eivät kysyneet mitä kuuluu, katsoneet syvälle silmiin, saati laskeneet kättä olalleni. Sain taas työntää tunteeni sivuun, miettiä ketä tapaisin ja milloin, miten sen organisoisin, mitä ruokaa tekisin lapselleni, sulkeutua yksiööni ja yrittää selvittää pääni yksin. Vaikeinta oli olla läsnä superenergiselle lapselle, joka ei automaattisesti kunnioita rajojani, vaan testaa niitä loputtomiin. Melkein romahdin, kun en osannutkaan arjessa rauhoittaa itseäni… Onneksi on näkymätön verkosto, joka auttaa.

  Ahdistuin myös kovasti, kun erehdyin juttelemaan kokemuksistani pintapuolisesti liian ehdottoman toisen ääripään (“perinteiseen” kristinuskoon voimakkaasti heränneen) ihmisen kanssa, jolle tämä kaikki on taikauskoista new age -hörhöilyä, ja menin vielä huonosti nukutun yön jälkeen lukemaan netistä tietämättömien ihmisten kirjoittamia pelonsävyttämiä keskusteluja erinäisistä minua kiinnostaneista aiheista.

  Nyt jo on siis kova ikävä takaisin festareille, vaikken sieltä lähtiessä ollut ollenkaan varma haluanko tulla uudestaan. Tekisi ensi vuonna mieli mennä paikalle asiakkaan roolissa, mutta toisaalta silloin jäisin paitsi niin monesta ihanasta jutusta ja ennen kaikkea yhteisöllisen hyväntekemisen kokemuksesta.

  Mitä haluaisin kantaa mukanani siitä, mitä festareilta sain:

  • Uteliaan katseen, leuka rentona, suu hieman raollaan, silmät auki maailmalle.
  • Lapsenmielisen innokkuuden leikkiä ja kokea uutta ja ihmeellistä, katsoa maailmaa hassuista perspektiiveistä
  • Rakkaudellisen tavan kohdata ihminen aidosti, ilman odotuksia. Nähdä taas kauneus jokaisessa. Olla täysin läsnä ja auki. (Se on kyllä huomattavasti helpompaa, kun kukaan ei vaadi mitään, kuten oma lapsi… ja voi milloin tahansa vetäytyä omaan kuoreensa tai luontoon maadoittumaan)
  • Tunteen siitä, että on yhtä – veden, luonnon, ihmisten, rakkauden energian, ELÄMÄN kanssa.
  • Kyvyn nähdä ja kokea synkroniaa, ”ihmeitä”, yhteensattumia. Luottamuksen siihen, että kaikki tapahtuu juuri silloin kun on tarkoitus. Sekä kyvyn manifestoida eteeni se, minkä haluan (kadonnut tuttava, kadonneet tavarat, kadonnut luottamus elämään).
  • Taidon syvähengittää tilaa sydämeeni ja mihin tahansa muualle.
  • Kyvyn jakaa hyviä viboja kanssaihmisilleni.

  Me kaikki osaamme tuon kaiken jo, katsokaa vaikka pientä alle vuoden ikäistä vauvaa! Ihanaa taianomaista kesää teille jokaiselle! Ja KIITOS jokaiselle, joka oli osa ikimuistoisinta festaria, jolla olen koskaan ollut! <3 <3 <3

 • Lomatekemistä: Visit Lake Tuusula – vieraile Tuusulanjärvellä

   

  Olemme nyt reilun vuoden ajan asuneet kohta kuusi vuotta täyttävän poikani Leevin kanssa Järvenpäässä luonnonkauniissa ja ihanan eläväisessä, mutta silti rauhallisessa kulttuuriympäristössä nauttien alueen erityispalveluista.

  Tänä keväänä Tuusulanjärven Matkailu ry ilahdutti meitä järjestämällä järven ympäri ajelevan hop on hop off -bussin, joka kiertää järveä tiistaista sunnuntaihin 15.5. – 31.8.2018 pois lukien juhannuksen päivät 22.-24.6. Bussikyydillä voit vierailla eri kulttuuri- ja luontokohteissa, ja lähes kaikissa alueen museoissa. Päivälippu maksaa 5 euroa, ja museokortilla kyyti on ilmaista! Bussi kulkee neljä kertaa päivässä ja keskipäivällä on ruokatauko. Visit Tuusulanjärvi -sivustolla on kuusi valmista teemareittiä, joista kunkin ehtii kiertää yhden päivän aikana. Tässä linkki aikatauluihin ja teemareitteihin.

  Meitä ilahdutti tietenkin se, että museokortilla pääsisimme hyppäämään ilmaiseksi bussiin ja säästämme samalla luontoa jättämällä auton kotiin, kun muutenkin mielellämme vierailemme lähiseudun nähtävyyksissä. Lottamuseo on ollut jo pitkään suosikkimme, ja viimeksi kävimme testaamassa Lemmenlaakson frisbeeradan (viimeksi mainittuun ei valitettavasti pääse Visit Lake Tuusula -bussilla). Seuraavaksi suuntaamme varmaankin Villa Cooperiin.

  Seudun taiteilijakodit ovat arkkitehtuuriltaan kiinnostavia ja suurimmassa osassa kohteita on ajateltu lapsivieraita. Seuraavassa esittelen kaksi reissuamme, jotka teimme erillisinä päivinä:

  Ilmatorjuntamuseo

  Ensimmäisenä kesäsunnuntaina hyppäsimme bussin kyytiin Scandic-hotellin pääovelta, joka on aivan Järvenpään rautatieaseman vieressä. Leevi tahtoi vierailla ilmatorjuntamuseossa, joten suuntasimme sinne. Bussimatka sinne kesti yli 40 minuuttia, mutta oli todella mielenkiintoinen. Autoa ohjasi vanhempi herra, jolla oli selvästi vankka kokemus Tuusulanjärven kohteista. Hän ajoi mukavan hitaasti ja kertoili yllättäviäkin anekdootteja matkan varren rakennuksista ja kulttuuripersoonista.

  Ilmatorjuntamuseo oli positiivinen yllätys myös tällaiselle sodan vastaiselle ihmisille, ja vierailu oli hyvää jatkoa Lottamuseossa lapseni kanssa keskustelun alle tulleisiin teemoihin, kuten lasten asemaan sodassa ja evakkoihin, joita myös omassa suvussamme on vielä elossakin. Itselleni mieleenpainuvin oli tähystystorni, jossa sai halutessaan eläytyä ilmavalvontaa hoitaneen lotan työhön (myös sotilaspojat ja pikkulotat hoitivat näitä tehtäviä). Lapseni mielestä kivointa oli kaikki härvelit, kuten lukuisat tykit sisällä ja ulkona, joiden suurimman osan kyytiin pääsi (vanhemman vastuulla) kiipeämään ja tähtäämään. Kahviossa nautimme tuoreet munkit ja mehut. Sitten kiersimme loput järvestä bussilla.

   

  Muita kohteita

  Seuraavana kesäkuisena sunnuntaina ajelimme lounastauon jälkeisellä bussivuorolla Sarvikalliolle, jonne meidät ajelutti edellistä kuskia nuorempi herra, joka oli kuulemma edellisiltana hälytetty tähän työvuoroon. Hän pahoitteli paikallistietämyksensä vähyyttä, mutta kertoi niistä kohteista, joista osasi. Kiersimme taas Aholan vierestä Ainolalle, siitä Lottamuseolle ja arkkitehtuuriltaan ja luonnoltaan ainutkertaiselle Halosenniemelle.

  Paikallisten keskuudessa suositun Lottakanttiinin edullinen lounas ja Lottamuseon lasten leikkipiha kannattaa ehdottomasti käydä testaamassa. Majatalo Onnela on mielenkiintoinen, minulle vielä tuntematon kohde, jonka historiaan on perehtynyt mm. näyttelijä Marika Sampio-Utriainen. Tässä Marikan ”sisäpiirin” tarinointia Onnelan neidosta.

  Kannattaa myös kysellä Tuusulanjärven museoista erilaisia draama- ja teemaopastuksia, joita paikalliset ammattinäyttelijät luotsaavat!

  Kuljettaja oli ystävällinen ja kehotti halukkaita vierailemaan Tuusulan kirkolla ja Aleksis Kiven haudalla, koska ylimääräistä aikaa jäi sillä pysäkillä juuri sopivasti. Kirkko oli kaunis ja pieni, juuri idyllinen vaikkapa hääkirkoksi, ja melkein kirkon keskellä on perheen pienimmille oma pieni leikkialue. Hyrylään kaartaessamme oikealle järvenmutkassa näkyi paikallisen valotaiteilijan näkemys Sibelius-monumentista, pimeällä valaistu pienoismalli.

  Hyrylässä matkustajien keskuudessa hilpeyttä aiheutti tienristeyksen pylväässä jo pidempään ollut kyltti ”avoimia työpaikkoja” ja nuoli oikealle, sekä jalkakäytävään maalattu nuoli samaan suuntaan. Mitään työpaikkaa tai jatko-opasteita siellä suunnalla ei näkynyt. ”Täällä saa valita itse mitä haluu ruveta tekemään. Tää on se aktiivimalli!” kuului bussin takaosasta.

  Sarvikallio

  Sarvikalliolle saavuimme aikataulun mukaisesti reilun tunnin päästä lähdöstä, ja pysäkiltä oli 15-20 minuutin kävelymatka perille (reippaalla vauhdilla). Kävellessämme ihanan tuuhean sekametsän läpi ihmettelin, miksei lapseni päiväkoti ole tehnyt retkeä tähän upeaan paikkaan. Perillä ymmärsin syyn: on jo tarpeeksi tekemistä pitää yksi viisivuotias elossa jyrkillä kallioilla ja saada hänet istumaan edes hetken paikoillaan eväiden kanssa. Isommille lapsille paikalla on kyllä mageita maisemia, kiipeilykiviä ja seikkailupolkuja. Suosittelen pukemaan jalkaan hyvät retkeilykengät pystyssä pysymiseksi niin lapsille kuin aikuisillekin. Kallioiden alapuolella oleva ranta on rauhoitettu luonnonsuojelualue.

  Paikalla on roskis ja huussi (ilman paperia), ja vähän matkan päässä parkkipaikka autoille. Jostain syystä siellä täällä maassa oli muutama kaljatölkki, joihin eläimet voivat satuttaa itsensä. Joku oli myös jättänyt roskapussinsa parkkipaikalle lintujen leviteltäväksi! Jos olisin tiennyt, missä roskis oli, olisin toki kuljettanut sen sinne. Kunta voisi tuoda parkkikselle isomman roskiksen! Ehdimme hyvin tutkia paikkoja, mutta hyvällä säällä kannattaa Sarvikalliolle varata pari tuntia aikaa (eli ottaa reilut piknik-eväät mukaan ja saapua ennen lounastaukoa ajavalla bussilla.

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

   

  Matkustajia ei reissuillamme ollut montaa, mutta heinäkuussa autoihin saattaa joutua jopa jonottamaan, eli kannattaa olla ajoissa paikalla. Matkan varrelta pääsee kuitenkin käsittääkseni aina kyytiin, jos ilmaisee poisjäädessään kuljettajalle, milloin ja mistä aikoo nousta autoon.

  Tervetuloa siis Tuusulanjärvelle, ja voithan palkata meidät vaikka oppaiksi retkellesi! T. Ronja-Ilona ja Leevi

 • Herkän itkuvirsi kaukokaipuusta

  Metsät, tuhannet järvet ja sinivalkoinen taivas. Minulle nämä maisemat eivät ole vuosiin tuntuneet juuri miltään (pieniä poikkeuksia lukuun ottamatta), ainoastaan lamauttavilta. Kaunis kesäpäivä tuulessa havisevine puidenlehtineen on kaunis kesäpäivä, mutta se ei vavahduta sielua, ehkä siksi, koska tiedän sen valuvan kädestä nopeasti kuin hiekanjyvät rannalla. Suurimman osan vuodesta kuljemme harmaassa, kylmässä ja kosteassa säkissä. Kaipaan kauas, enkä voi aina puhua kaipauksestani avoimesti, sillä se on suomalaisten sokea kohta, kollektiivinen nurina ja kärsimys, haava, jota on turha aukoa, tai rakkikoirat hyökkäävät. (Ja vaikken nauti Suomen luonnosta, avohakkuut ja luonnon saastuminen viiltävät sydäntäni ja villiyrttien ja marjojen mätäneminen luontoon harmittaa. En vain itse ole sellainen, joka pystyy metsän antimia nautinnolla tässä maassa keräämään, kun olen allerginen hyttysille ja jäätävälle säälle…)

  Lake Scenery, Finland, Spring, Evening, Lake, Landscape
  (kuvat: Pixabay)

  No, olen tehnyt elämässäni valintoja tulevaisuutta silmällä pitäen ja tiedän, etten tule jäämään tänne kovin kauaksi aikaa nurisemaan, vaan tulen antamaan esimerkkiä siitä, miten asioita voi tehdä toisin. Olen hankkinut ystäviä etelästä, ottanut selvää työskentely-, koulutus-, harrastus- ja asumismahdollisuuksista, keskittynyt asioihin, jotka eivät poissulje muuttamisen mahdollisuutta tai sido minua tänne, ja niin edelleen. Olen hahmotellut mielessäni tulevaisuuttani. Olen ruokkinut unelmani liekkiä jatkuvasti.

  Tulen taas kokemaan niitä sykähdyttäviä tunteita, mitä pelkästä maiseman hengittämisestä kaikilla aisteilla voi saada. Tulen nauttimaan tuoksuvasta merituulesta, kauniista kimalteista, kirkkaista luonnonväreistä ja huumaavista syvyyseroista silmieni eteen levittyvässä kuvajaisessa, lämmöstä ihollani, lintujen laulusta, kypsien hedelmien aidosta mausta, meren hiomien kivien ja simpukoiden sileydestä sormenpäissäni…  ja luottamuksesta siihen, ettei sää vaihtele niin rankasti kuin täällä pohjolassa. Tulen nauttimaan kaikilla aisteilla. Jos turrun, tulen piipahtamaan täällä, jonka jälkeen muistan taas käyttää aistejani ja nauttia siitä, kun ei tarvitse kärsiä päivästä toiseen ja vetää itseään kuoreensa.

  Spain, Beach, Sea, Ocean, Mountains, Coast, Nature
  (kuvat: Pixabay)

  Sopeutumattomuus kylmään ilmastoon, tarve sosiaalisuuteen, sekä omat elämänvalintani ovat pakottaneet minut kaupunkilaiseksi. Suomessa se tarkoittaa erityisherkälle aistien liiallista suurkuormitusta. Tie on silti oikeaan suuntaan. Kaupunki antaa monia mahdollisuuksia. Täältä aion ponnistaa maailmaan.

  Kaupungeissa ”maailman saa kylään”, syrjempää taas joutuu lähtemään maailmalle kyläilemään. En tahdo pyrähdellä edestakaisin viikon lomille sinne tänne, vaan rakentaa elämäni kestävien arvojen varaan. Aion tukea ympäristöystävällisen matkailun edistämistä ja antaa esimerkkiä erilaisen elämäntavan valitsemisesta. En ole mikään radikaali edelläkävijä, vaan sorrun paljonkin nykyajan hölmöilyyn, mutta aion pistää alulle asioita, joilla on suurempi vaikutus yleiseen hyvinvointiin. Se lähtee ruohonjuuritasolta, aivan niin kuin omien henkilökohtaisten unelmien toteutuskin.

  Tuetaan siis toisiamme kestämään arkea, kertomaan avoimesti suruistaan, toteuttamaan unelmiaan ja levittämään iloa!

 • Olipa kerran äänikirja

  Sain huhtikuun lopulla idean. Ja se pyrähtikin saman tien käsistä! Olin juuri saanut valmiiksi Herkän ihon alle -esikoiskirjani, ja keksin, että siitä voisi tehdä myös äänikirjan, jossa jokaisen tarinan lukee eri näyttelijä. En ehtinyt kovin montaa kertaa ajatella, kuinka hullu ideani olisi, kun alkoi jo tapahtua…

  Kyselin sosiaalisen median avulla vinkkejä, ja jopa äänikirjoja itse lukenut näyttelijäystäväni soitti minulle heti vahingossa! Pyysin Järvenpään Teatterin ja tamperelaisten harrastajanäyttelijätuttavieni kautta lukijoita talkoisiin, ja kohta minulla olikin kasassa 10 näyttelijää, joista osa on jopa ammattinäyttelijöitä. Wau! Samalla piti keksiä tilat ja laitteet, ja koska tekninen osaamiseni ei ole kummoinen, kysyin yhteistyökumppaniksi paikallista Keuda -ammattioppilaitosta.

  Keuda tarjosikin minulle tarvittavan yhteistyön, ja pääsin toteuttamaan visioni. Lisätöitä teettäneet tekniset ja muut minusta ja näyttelijöistäni riippumattomat seikat tekivät työskentelystä hieman haastavaa ja erittäin intensiivistä, sekä työtahdista tiukan, mutta saimme kuin saimmekin kirjan kokoon toukokuun aikana! Enää pienienpieni loppuhionta, ja kirja on valmis julkaistavaksi.

  Nyt olo on aika epätodellinen. En ollut ajatellut, että minulla on ennen kesää takataskussa myös äänikirja, rutkasti ohjaus-, äänityö- ja editointikokemusta, ja että ylipäätään enää elämässäni teen äänihommia, kun ne omien ammattiopintojeni jälkeen jätin.

  Samaan aikaan sain pari näkyvää avustajan roolia tv:ssä, ja minulle ehdotettiin eräältä taholta, että voisin alkaa tekemään myös muunlaisia ohjaushommia. Minäkö, ilman alan koulutusta!?! Taas ajattelin, että wau! Miksi en ole ennen uskonut itseeni? Nyt uskon! Ja elämäni on jännittävämpää ja innostavampaa, kuin koskaan ennen! ?

  Pysy kuulolla, niin saat tuoreimman tiedon äänikirjan julkaisusta!

   

   

 • Tervetuloa

  Tervetuloa Ronjan blogin pariin!

  Ronjamedia syntyi tarpeesta tehdä, mitä itse haluan. Tahdon olla avuksi ihmisille, luonnolle ja itselleni. Ensimmäiseksi halusin julkaista kirjan. Vaihtoehtoja vertailtuani päätinkin kustantaa sen itse. Herkän ihon alle on kokoelma erityisherkkien elämäntarinoita, ja se julkaistaan e-kirjana keväällä 2018. Sen jälkeen kirjaa voi alkaa ennakkotilata myös painettuna versiona. (- Eli kirja painetaan, kun tietty määrä tilauksia on kasassa).

  Aloittavana yksinyrittäjänä, pienen lapsen varattomana yksinhuoltajaäitinä saa käyttää mielikuvitusta saadakseen asioita etenemään. Lyötyäni päätäni jonkin aikaa seinään wordpressin kanssa, tajusin pyytää apua alan oppilaitoksilta, ja lopulta sainkin datanomiopiskelija Mikko Rautavirran Keudalta tekemään minulle nämä hienot sivut!

  Ihana graafikkoystäväni Maisa Mutanen teki firmalleni tyylikkään logon. Itse olen käyttänyt viime ajat ensimmäisen julkaistavan, erityisherkkien ihmisten elämäntarinoita esittelevän kirjani viimeistelyssä yhdessä mahtavan freelancer-kustannustoimittajan Anu Karangon kanssa.

  Monenlaista mutkaa on tullut matkaan yritykseni alkuun saattamisessa, mutta esteet on tehty voitettaviksi. Aikataulujen venymiseen alan olla jo liiankin tottunut, mutta ”parempi myöhään, kuin ei milloinkaan” on jo jonkin aikaa ollut mottoni. Joku välkky kehotti minua vastaamaan kyselijöille: ”Tämä projekti on niin kuin länsimetro”, eli aivan varmasti valmistuu, ennemmin tai myöhemmin!

  Kirjan valmistuttua sainkin idean tehdä siitä myös äänikirjaa. Jo seuraavana päivänä minulla oli suurin osa näyttelijöistä kasassa, ja taas sain yhteistyökumppaniksi Keudan, jonka tiloissa ja välineillä työskentelemme.

  Palan halusta kertoa myös muista ideoistani ja tulevista projekteistani, mutta koska yritän opetella keskittymään yhteen asiaan kerrallaan, pidän teitä vielä jännityksessä…

  Kiva, kun olet seuraamassa Ronjamediaa – pysyhän kuulolla! 🙂