Biokaasuenkelten siivin

Joskus on tehtävä jotain erilaista. Viime vuonna sain idean Biokaasuenkeleistä: äidistä (minä) ja pojasta (Leevi), jotka kiertävät ympäri Suomen kertomassa biokaasuautoilusta. Sitten avasin suuni oikeassa paikassa oikeaan aikaan. Asiasta innostuttiin. Alkoi armoton suunnittelu ja sponsorien metsästys, ilman kokemusta vastaavasta – tapahtumatuotantojen vastuutehtävistä tai ylipäätään minkään kiertueiden toteuttamisesta, saati pelisuunnittelusta. Toki taustatuellani oli valtavasti kokemusta töidensä puolesta: Raimo Päiväläinen on Myrskyvaroitus – Storm Warning Ry:n perustajajäsen ja eläkkeellä olevana musiikkiopiston rehtorina työnsäkin kautta hoitanut paljon erilaisia yhteistöitä ja rahoitushakuja. Työterveyspsykologi, musiikintohtori ja laulunopettajanakin toimiva yrittäjä Ava Numminen on oikea velho myös ilmasto- ja tekstiasioissa. Teimme valtavasti työtä lähinnä vapaa-aikanamme.

AV-taitoni olivat ruostuneet ja melkein kaikkeen kaivattiin apua. Kummasti sitä vaan taas löytyi! Juha Kokko teki logon, Sampo Syrjänen flyerit, eräs ystävä pelimaton. Asiantuntija-apua saimme lukuisilta hyväsydämisiltä ihmisiltä, usein heidän kallisarvoisella työajallaan. Ihanat ihmiset ympäri Suomen olivat valmiita auttamaan hyvän asian puolesta. Lopulta löytyi vielä korvaamaton käytännön apuri, hyvän ammattitaidon omaava medianomiopiskelija Julia Harjanne. Hän tulee avukseni valtaosaan kiertuepaikkakuntia ja hoitaa tiedotusta, markkinointia ja someasioita, sekä osan tuotantohommistakin.

Biokaasuenkelit Ronja-Ilona ja Leevi Kouvolan liikennepuistossa

Nyt kiertueemme on noin puolessa välissä ja meillä on meneillään lepotauko mummilassa. Ehdin välillä jopa miettiä jotain muutakin kuin seuraavaa hetkeä. Median kiinnostus on ollut valtavaa. Meistä on tehty juttua jo Kouvolan Sanomiin, Länsi-Savoon, suora lähetys radioon Yle Lappeenrannan toimesta, ja pari suurempaakin tahoa on julkaisemassa ensi viikolla artikkeleitaan Biokaasuenkeleistä. Minuun on otettu yhteyttä monelta taholta ja pyydetty mm. vierailuille erilaisiin paikallisiin projekteihin. Voi kun repeäisikin joka suuntaan!

Ihmisten kanssa on ollut ilo keskustella. Monilla on ollut vääriä käsityksiä kaasun turvallisuudesta, ajosäteen laajuudesta, tankkauksen luullusta vaikeudesta, jne… On kaikkien etu, että käsityksiä oikaistaan, etenkin se on ilmaston etu. Ainakin yksi ystäväni on jo innostanut miehensäkin ja he ovat juuri ostamassa perheelleen kaasuautoa. Eniten toivoisin konversioiden eli kaasumuunnosten lisääntyvän. Asentajia ja muunnosten markkinointia soisi olevan enemmän tarjolla! Kun on kerran tuotettu suurella energialla auto, on kaikkien etu käyttää ja huoltaa sitä elinkaaren loppuun. Kaasumuunnos on hyvä tapa tehdä niin ilmastoystävällisesti.

Biokaasuenkelit Tuusniemen Kutujuhlilla. Biokaasupelissä on tarkoituksena löytää biokaasuasemia, joihin on piilotettu palkintoja, vähän kuin Afrikan tähdessä timantteja. Palkinnoksi on mm. biokaasulla tuotettua Kouvolan lakua.

Biokaasuenkelit ovat liikkeellä lapseni ehdoilla. En tiedä onko se yksi osasyy suurempien sponsorien kaikkoamiseen. Liikennekaupungit olivat joka tapauksessa hittijuttu, täydellinen oivallus pääasiallisiksi vierailukohteiksemme. Vanhemmat pyörittelevät peukalojaan sillä aikaa, kun lapset ajelevat polkuautoilla, ja normaalin koti- tai työarjen puuttuessa ympäriltä ihminen on vastaanottavaisempi uusille ideoille. Lapseni nauttii polkuautoilusta niin paljon, että hän polkee suurimman osan ajasta autoilla säästä välittämättä – vierailumme pituudesta riippuen 3-5 tuntia kerrallaan. Samalla hän vinkkailee muille lapsille Biokaasupelistämme, jossa voi voittaa kivoja palkintoja. Välillä hän käy jakamassa flyereitä ja saa ottaa ylimääräisen namin. Näin sitä lapsityövoimaa hyödynnetään, hehheh.

Lapseni tulee varmasti muistamaan tämän kesän. Samoin minä. En usko, että olisin vihkiytynyt aiheeseen näin paljon ilman Biokaasuenkeleitä. Toisaalta Biokaasuenkeleitä ei olisi, jos ei ilmasto sitä vaatisi. En tiedä voimmeko enää pysäyttää ilmastonmuutosta, mutta asenneilmaston kuumenemisen ja radikalisoitumisen voimme estää tässäkin asiassa toimimalla nyt, näyttämällä muille mallia!

Itse innostuin biokaasuautoilusta jo lähes 10 vuotta sitten istuttuani ystäväni, näyttelijä Sinikka Mokkilan kaasuauton kyytiin. Kiitos Sinikka, että annoit kärpäsen puraista! Ja hyvää lähestyvää syntymäpäivää, sekin meillä on yhteistä… 😊

Ps. Myrskyvaroituksen ansiosta voit allekirjoittaa netissä Ilmastolupauksen, mukana jo monta tunnettuakin nimeä, ensimmäisenä listalla Martti Ahtisaari… ja toinen vinkki: Kuunnelkaa (Radio Playstä) Podcast Ilmastovaroitusta! Ohjelman n. 20 minuutin jaksoissa saa selkeää ilmastoperustietoa ja esimerkkejä, miten voi toimia fiksummin ja miksi!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *